Schrap kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet

De ROB adviseert de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet te schrappen en de Kieswet aan te passen. Er zijn namelijk zorgen over de politieke betrokkenheid van jongeren. Uit onderzoek van de ROB blijkt dat de betrokkenheid van jongeren verhoogd kan worden door de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar.

Door de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet te schrappen en de Kieswet aan te passen, zijn experimenten mogelijk met het verlagen van de leeftijd waarop je mag stemmen. Dat is belangrijk omdat dat jonge mensen dan eerder toegang hebben tot democratische besluitvorming. De beslissingen die nu worden genomen hebben immers straks invloed op hun leven. Bovendien zijn jongeren de toekomstige dragers van de democratie.

Aanbevelingen aan de regering en Staten-Generaal

De ROB doet op basis van onderzoek en gesprekken met jongeren nog vier andere aanbevelingen aan de regering en Staten-Generaal om de politieke betrokkenheid te verhogen. Deze staan in het advies 'Jong geleerd, oud gedaan' dat op maandag 24 juni door professor Sarah de Lange wordt gepresenteerd en toegelicht in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Animatiefilm over totstandkoming advies

Deze animatiefilm gaat over de totstandkoming van het advies.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.