Video Moet de stemleeftijd verlaagd worden naar 16 jaar?
Moeten 16- en 17-jarigen mee kunnen beslissen over onderwerpen die voor hen later van belang zijn, zoals het klimaat?
Laat jouw stem horen! Bekijk het filmpje en doe mee aan de blog- en vlog wedstrijd.
Vraagje? Wat is het verschil tussen deze groep jongeren en deze? Juist, zij mogen alcohol kopen. En sommigen hebben een rijbewijs. Zij zijn 18+ en zij zijn 16 of 17 jaar. En dus mogen zij stemmen en zij nog niet!
Wat vind jij daarvan? Moet de stemleeftijd niet verlaagd worden naar 16 jaar?
Wist je dat het uitmaakt waar je woont. In Oostenrijk of Malta mag je op je 16e al stemmen. In Brazilië en Argentinië ook. En Japan liep juist weer achter de feiten aan. Daar werd de stemleeftijd in 2016 pas verlaagd van 20 naar 18 jaar.
In de meeste andere landen is - net zoals bij ons - achttien jaar de norm.
Maar waarom zou je willen stemmen?
Nou, met jouw stem kun je invloed uitoefenen op de politiek. Er zijn verkiezingen op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Oh ja en de Waterschappen! Je kiest de partij en politicus die jouw belangen behartigt.
Van beslissingen in jouw gemeenten of er een dancefestival voor jongeren georganiseerd mag worden…? Tot beslissingen over ouderenzorg, het klimaat, en jouw pensioenleeftijd. Want als het zo doorgaat werk jij door tot je 75-tigste!
Je stemrecht is niet vanzelfsprekend. In 1848 bepaalde een nieuwe Grondwet dat alleen Nederlandse mannen die een bepaald bedrag aan belasting betaalden mochten stemmen. Pas 69 jaar later, in 1917 mochten alle Nederlandse mannen vanaf 25 jaar stemmen. En twee jaar later, in 1919 kregen ook vrouwen vanaf 25 jaar stemrecht. Vanaf 1972 mogen ook jongeren vanaf 18 jaar stemmen. En zo is het gebleven, tot nu.
Nu vragen we ons in Nederland af, moeten 16-jarigen al kunnen stemmen? De Raad voor het Openbaar Bestuur doet onderzoek en komt vervolgens met een aanbeveling voor de regering.
Sommigen zeggen dat hoe eerder je betrokken wordt bij de politiek, hoe groter de kans is dat je later ook betrokken blijft. Anderen vinden dat het brein van 16 en 17 jarige nog niet voldoende ontwikkeld is om lange termijn keuzes te maken.
Kun je als 16 en 17 jarige politieke kwesties voldoende begrijpen en belangen goed wegen? Je betaalt dan al wel belastinggeld. Zou je daarom mee moeten kunnen beslissen over wat daarmee gebeurt?
In Nederland zijn er bijna een half miljoen 16- en 17-jarigen, die nu nog moeten wachten tot ze hun stem uit kunnen brengen over zaken die ook invloed hebben op hun toekomst.
Is dit terecht? Of is deze groep eigenlijk wel klaar voor stemrecht?
Wat vind jij, moet de stemleeftijd verlaagd worden of niet? Laat jouw stem horen!