Advies AMvB opschorting algemene uitkering
De Raad voor de financiële verhoudingen adviseerde eerder negatief over de voorgestelde opschorting van de algemene uitkering op het moment dat decentrale overheden hun gegevens in het kader van single audit en single information (sisa) en informatie voor derden (Iv3) niet op tijd, volledig en correct aanleveren.
De Raad constateert echter dat het opschortingsregime ondanks zijn advies wel in de Wet is vastgelegd. De Raad beschouwt de AMvB als een technische uitwerking.
De Raad benadrukt dat met een dergelijk ingrijpend sanctieregime de procedures nauw luisteren. Het Rijk mag in deze procedure geen steken laten vallen.
De voorgestelde opschortingspercentages van 50% en 80% acht de Raad buiten elke proportie. De Raad is van mening dat de gewenste prioriteit bij de medeoverheden ook gevoeld zal worden als er aanzienlijk lagere percentages worden gehanteerd. De Raad adviseert de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de percentages fors naar beneden bij te stellen, naar ten hoogste 20% en 30%.
Administratieve lasten
Het zes maal per jaar aanleveren van Iv3-gegevens brengt grote administratieve lasten voor gemeenten en provincies met zich mee. De Raad adviseert de staatssecretaris om zich op Europees niveau sterk te maken voor het verminderen van het aantal aanlevermomenten van de kwartaalgegevens. Inzicht in het EMU-saldo kan volgens de Raad ook verkregen worden met een deel van de gegevens van de decentrale overheden. Daarom adviseert de Raad om de vraag naar kwartaalgegevens te beperken tot de grotere gemeenten.
De Raad doet tot slot een aantal voorstellen voor een goede communicatie richting de gemeenten die aan een regeling meedoen.