ROB-Lezing 2024: Is Europa er voor mij?

De Raad voor het Openbaar Bestuur organiseert op donderdag 19 september de jaarlijkse ROB-Lezing.. Deze keer verdiepen we ons in Europa, in relatie tot het openbaar bestuur in Nederland. Sprekers zijn:  

  • Caroline de Gruyter, Europa correspondent en columnist voor NRC;
  • Rik de Ruiter, associate professor bij het Instituut Bestuurskunde - Universiteit Leiden.
     
Vlag van de Europese Unie

De lezing biedt een gelegenheid om dieper in te gaan op de actuele vraagstukken rondom ons openbaar bestuur en de rol van Europa daarin. Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht, en kan kan door ons een email te sturen. Voor de ROB-Lezing zijn we te gast bij het Huis van Europa, aan de Korte Vijverberg 5 in Den Haag. De bijeenkomst duurt van 14.00 tot 17.00 uur. 

In de context van een steeds veranderend Europees landschap en de uitdagingen van deze tijd, onderzoeken we de vraag of de representatieve democratie voor alle burgers nog altijd even effectief is. Het idee van een responsieve overheid staat hierbij centraal: hoe kan de overheid beter tegemoetkomen aan de behoeften en verwachtingen van haar burgers? Hoe kan de overheid (ook vanuit Europa) werken vanuit goede interactie met haar burgers?

Discussielijnen

  • Het Rijk als middenbestuur: transparantie en verantwoordelijkheid.
  • Europa verandert constant, en nu sneller dan ooit. Hoe verhoudt die versnelling zich tot het samenspel in het Nederlandse openbaar bestuur?
  • Veranderingen in de praktijk: van technocratie naar mensgericht bestuur.