Uitgangspunten voor goed openbaar bestuur tijdens gezondheidscrises

Gisteren verscheen bij het Centrum voor Ethiek en Gezondheid de bundel 'Maatschappelijke meerstemmigheid onder druk. Waarborgen van pluralisme tijdens een gezondheidscrisis'.

De bundel gaat over het luisteren naar elkaar in tijden van crises, niet alleen tijdens een gezondheidscrisis of coronapandemie. Het gesprek - ook tussen andersdenkenden - is noodzakelijk.

In de bundel is de bijdrage 'Besluiten met brede betrokkenheid - Uitgangspunten voor goed openbaar bestuur tijdens gezondheidscrises' van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) opgenomen. 

Dit essay van ROB-voorzitter Han Polman en voormalig adviseur Bart Coster gaat in op de vraag welke besluitvormingsstructuren tijdens een (gezondheids)crisis kunnen helpen bij het horen van verschillende stemmen, wensen en belangen.

Polman en Coster beschrijven hoe brede betrokkenheid bijdraagt aan goed openbaar bestuur. Daarna formuleren ze drie uitgangspunten voor het organiseren van besluitvorming tijdens een (gezondheids)crisis, die worden onderbouwd met een terugblik op de bestrijding van de COVID­19-­pandemie en de daarvan geleerde lessen. Ook kijken ze vooruit, naar een volgende gezondheidscrisis: hoe is de besluitvorming daarvoor nu georganiseerd, en is dat in lijn met deze uitgangspunten?

Naast de Raad voor het Openbaar Bestuur droegen meer dan 30 auteurs bij aan deze bundel. 

Naar de bundel.