Lezing Frank van Ommeren: De cirkel van goed openbaar bestuur

Frank van Ommeren hield op 3 oktober de jaarrede bij de jaarvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Wetgeving. Hij werkte daarin een cirkel  van goed bestuur uit en stelt dat de algemene bestuursrechtelijke beginselen veel meer moeten worden geïnternaliseerd in alle lagen van het openbaar bestuur. De rechter komt nu eenmaal aan het einde, aan de achterkant, van het bestuursproces. Lees de jaarrede hier.

Doorwerking van deze beginselen aan het begin, aan de voorkant, maakt de cirkel van goed openbaar bestuur rond. Als ambtenaren normen en beginselen meenemen in hun afwegingen, vraagt dat een nadere bestuurlijke afweging van de ambtenaar, op een schaal die men zich vroeger niet kon voorstellen. Maar het moet! Want zonder die nadere afweging is het risico op onaanvaardbare consequenties veel te groot, aldus Van Ommeren.

Massa mensen in een winkelstraat
Beeld: Inge van Mil

Van Ommeren verwijst in zijn jaarrede naar het Wegingskader goed openbaar bestuur van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)., en vraagt zich af of dit geen onderdeel zou moeten zijn van het Beleidskompas. Preciezer gezegd: zou dit wegingskader geen onderdeel moeten zijn van het in kaart brengen van de gevolgen van het wetsvoorstel voor de uitvoering? De beoogde uitvoerders van de wet zouden het kunnen gebruiken om (eerst) eens heel kritisch te bekijken wat ze nodig hebben om de maatregelen, die ze op grond van het wetsvoorstel moeten gaan nemen – in het licht van de algemene bestuursrechtelijke beginselen – uit te voeren. Het zou helpen om – via het Beleidskompas – de algemene bestuursrechtelijke beginselen niet alleen mee te geven aan de juristen maar vooral ook aan de beleidsmakers, die met de wet moeten werken.